shar pei niebieski - w jakich kolorach jeszcze występuje?

shar pei niebieski – w jakich kolorach jeszcze występuje?

Jeśli jesteś na rynku nowego psa, być może nadszedł czas, aby zapytać: „Shah pei niebieski – jakie kolory są jeszcze dostępne?”. Rasa ta jest nadal dość rzadka, ale jeszcze nie zniknęła całkowicie z rynku. Amerykański Związek Kynologiczny uznaje 16 kolorów za dopuszczalne. Trzy najczęściej spotykane to czarny, płowy i brązowy. Zdarzają się też Shar Peis o rozrzedzonej czarnej sierści, przez co ich paznokcie są tego samego koloru co ciało.

Ta rasa psów została pierwotnie wyhodowana w Chinach, a jej historia sięga czasów przedchrześcijańskich. Niegdyś był to pies bojowy, który z czasem przekształcił się w zwierzę rodzinne. Pochodzący z prowincji Hunan Shar Pei był psem pracującym i służył do wielu różnych celów. Dynastia Han wykorzystywała tę rasę do polowań i pilnowania zwierząt gospodarskich. Choć obecnie jest to rasa rzadka, nadal występuje w innych krajach, w tym w Hongkongu i na Tajwanie.

Chiński Shar Pei jest jedną z niewielu ras, które nadal są dostępne w kolorze niebieskim. Niebieski chiński Shar-Pei jest psem o dużych rozmiarach, z długim pyskiem i dużą ilością wałeczków. Szczenięta te są w rzeczywistości srebrzystoszare, a nazwę niebieskie zawdzięczają chłodnemu odcieniowi sierści. Niektóre niebieskie chińskie Shar-Pei są ciemniejsze przy nosie, ogonie i na ciele, ale poza tym są tego samego koloru.

Innym kolorem chińskiego Shar-Pei jest intensywnie czerwony. Koncentracja czerwonego ubarwienia różni się w zależności od rasy, ale Shar-Pei o jednolicie czerwonym umaszczeniu wyróżnia się ciemnymi znakami na pysku, łapach i paznokciach. Innym kolorem jest czerwony płowy, który znajduje się gdzieś pomiędzy tymi dwoma kolorami. Psy te mogą mieć ciemne pigmenty w dowolnym miejscu na ciele, ale nie są tak powszechne jak Shar-Pei o pełnej czerwieni.

Języki chińskich Shar-Pei są niezwykle niebieskie, co często przypisuje się ich pochodzeniu z Chin. Obie rasy mogą być ze sobą spokrewnione, ponieważ ich przodkowie pochodzą z Chin. Amerykański Kennel Club uznał rasy chińskie Shar-Peis w 1992 roku. Chińskie Shar-Peis mają jednak inne imiona i podobny niebiesko-czarny kolor języka.

Czytaj również:   Shar pei długowłosy - charakterystyka rasy

Shar-Peis o umaszczeniu czerwonym sobolowym i morelowym są podobne do misiów, ale nie mają tego samego czekoladowego odcienia. Szczeniaki te nie są jednak albinosami; mają czerwoną podstawę z czarnymi plamami i łatami. Mają rude umaszczenie, ale nie mogą brać udziału w wystawach pokroju. Nadal mogą brać udział w konkursach sprawnościowych.

Amerykański Kennel Club wymienia aż 17 różnych kolorów Shar-Pei. Niebieskie Shar-Peis są szarawe, z niebieskim cieniowaniem wzdłuż grzbietu. Istnieją również Shar-Peis w kolorze niebieskim, sobolowym. Amerykański Związek Kynologiczny wymienia także kilka innych kolorów. Jednak najpopularniejszym kolorem jest niebieski. Jego intensywność może wahać się od jasnoniebieskiego do ciemnogranatowego.

Odrobina ruchu to dobry pomysł dla chińskich shar peis. Rasa ta nie jest jednak przystosowana do intensywnego wysiłku fizycznego. Niewystarczająca ilość ruchu lub zbyt duża ilość jedzenia może prowadzić do otyłości. Zaleca się, aby właściciele podawali swoim pupilom zdrowe porcje jedzenia i smakołyki, zamiast podawać im resztki ze stołu. Ćwiczenia fizyczne są ważne zarówno dla psa, jak i dla właściciela. I pamiętaj, że ćwiczenia są dobre dla wszystkich!

Podobne