Jakie zabawki wybrać dla psa rasy shar pei?

Pierwszą rzeczą, którą musisz wiedzieć o czasie zabawy psa rasy Shar Pei jest to, kiedy pies ma najwięcej energii. Psy rasy Shar Pei muszą mieć zapewnioną odpowiednią ilość czasu na zabawę w godzinach największej energii, ale powinieneś starać się zaplanować ten czas z wyprzedzeniem. Aby Twój Shar Pei miał pewność, że czas zabawy będzie dla niego przyjemny, postaraj się dowiedzieć, co najbardziej lubi podczas zabawy i odpowiednio to nagradzaj. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, używaj miękkich zabawek i nagradzaj psa za dobrą zabawę z zabawkami.

Ćwiczenia

Do ćwiczeń fizycznych jednym z najlepszych rozwiązań jest danie psu Shar Pei zabawek do ćwiczeń. Shar Pei ma wysoki poziom energii, dlatego ważne jest, aby zapewnić mu dużo aktywności fizycznej. Zazwyczaj Shar Pei są najbardziej chętne do zabawy rano lub po powrocie do domu po całym dniu spędzonym poza domem. Jeśli chcesz, aby ćwiczenia fizyczne były dla Twojego Shar Pei zabawą, zapoznaj się z jego upodobaniami i nagradzaj go zabawkami.

Oprócz zabawek do ćwiczeń, Shar Pei potrzebuje co najmniej 30 minut aktywności dziennie. Psy te lubią biegać po podwórku, ale lubią też bawić się w aportowanie. Choć słyną z tego, że są kanapowcami, nadal wymagają codziennego ruchu, aby nie przytyły. Możesz nauczyć swojego Shar Pei wykonywania różnych sztuczek, nagradzając go, gdy dobrze wykona zadanie. Aby bardziej zainteresować psa sesjami treningowymi, możesz stosować kombinację pochwał i nagród.

Socjalizacja

W czasie zabawy psy rasy Shar Pei mogą korzystać z różnych zabawek, które stymulują ich umysł i ciało. Mogą lubić przeciąganie liny, aportowanie, zabawy w chowanego i inne gry, które stymulują ich umysł i ciało. Do zabawek można zaliczyć zabawki zapewniające komfort, zabawki interaktywne, podajniki smakołyków i zabawki szkoleniowe. Wszystko zależy od osobowości psa i od tego, co sprawia mu największą przyjemność.

Psy rasy Shar Pei, jako psy rodzinne, są lojalne i chronią swoich opiekunów. Ważne jest, aby wcześnie rozpocząć socjalizację szczeniaka, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia u niego lęku przed innymi zwierzętami lub obcymi. Choć psy te są przyjaźnie nastawione do ludzi i innych psów, ich temperamenty mogą się różnić. W związku z tym najlepiej nadają się dla rodzin ze starszymi dziećmi. Jeśli jednak jesteś gotów podzielić się swoim domem i sercem ze swoim pupilem, w nagrodę otrzymasz oddanego i wiernego towarzysza.

Potrzeby w zakresie ćwiczeń

Shar Pei, jako rasa umiarkowanie aktywna, wymaga od trzydziestu do sześćdziesięciu minut ćwiczeń dziennie. Oprócz codziennego spaceru pies potrzebuje również dodatkowej celowej zabawy, która pozwoli mu spalić energię i pobudzić umysł. Jeśli ćwiczenia nie są zapewnione, pies może się nudzić, mieć problemy z zachowaniem lub być podatny na choroby. Może to być trudne do zrealizowania, dlatego konieczna jest cierpliwość. Poniżej podajemy kilka propozycji ćwiczeń dla Shar Pei.

Czytaj również:   Jaka jest średnia długość życia psa shar pei?

Rasa chińska Shar Pei wymaga codziennych ćwiczeń. Musi być wyprowadzany do parku dla psów lub lokalnego parku i musi chodzić na piętach obok człowieka, który trzyma go na smyczy. Chiński Shar Pei jest wrażliwy na ciepło i musi być prowadzony przez cały czas. Ćwiczenia powinny być podzielone na krótkie sesje, ponieważ psy tego typu łatwo się męczą. Codzienny spacer z partnerem jest jednak korzystny dla chińskiego Shar Pei.

Zabawki

Zabawki dla psów rasy Shar Pei są dostępne w różnych kształtach, rozmiarach i z różnych materiałów. Popularne są zabawki wykonane z miękkiego sztucznego futra, które na głowie ma wiele „żywych” fałd. Zabawki te są wypełnione granulatem szklanym i watą oraz mają plastikową ramkę, na której można je zawiesić. Niektóre z tych zabawek mogą nawet obracać głową i przybierać różne pozy. Uszy są wzmocnione cienkimi drucikami, a nos jest wykonany z wypalonej gliny polimerowej.

Dobra piszcząca zabawka to świetny wybór dla młodszych psów rasy Shar-Peis. Jeśli tylko nie jest zbyt mała, zapewni Twojemu szczeniakowi zajęcie na długie godziny. Niektórzy właściciele Shar-Pei uważają, że zabawki te uspokajają ich psy i ograniczają ich destrukcyjne zachowania. Hałas wytwarzany przez te zabawki działa również jako środek pobudzający, dlatego należy trzymać je w pobliżu Shar-Pei, kiedy jesteś w domu.

Właściwy nadzór

Szczeniaki chińskiego Shar Pei należą do najbardziej inteligentnych ras psów. Ich lojalna i niezależna natura sprawia, że są doskonałymi psami stróżującymi w kraju. Niemniej jednak, podczas szkolenia szczeniaka musisz być cierpliwy i konsekwentny. Ważne jest również konsekwentne stawianie granic. Szczeniaki Shar Pei powinny być szkolone pod Twoim nadzorem i w odpowiedni sposób. Oto kilka wskazówek:

Jedną z najczęstszych cech Shar Pei jest jego szorstka sierść. Shar-pei występują w różnych kolorach jednolitych lub w mieszance z sobolami. Ta szorstka sierść tłumaczy jego nazwę „piaskowa skóra” w języku mandaryńskim. Według Amerykańskiego Związku Kynologicznego (AKC) akceptowane są dwie długości sierści: końska i szczeciniasta. Sierść szczotkowa jest nieco dłuższa, ale nadal krótsza niż cal w kłębie. Sierść psa rasy shar-pei leży bardziej płasko na kończynach i ogonie niż na głowie.

Podobne